Roslagsmahogny, underhåll och målning

Hej,
Planerar att bygga en pergola med insynsskydd.
Konstruktionen ska bestå av limträ pelare eller reglar i likvärdig dimension.
Om jag väljer att måla detta med er kimrökssvarta Roslagmahogny, hur svart bli det? Hur lång är torktiden och färgar den av sig? Samt vad är underhållstiden, alltså mellan målningarna ?

Kommentarer

 • Hej Joacim,

  Mitt råd är först och främst att du väntar en säsong med att måla nytt virke för bästa resultat. Träets förmåga att ta till sig tjärblandningen är mindre ju mer kådrikt och färskt det är.

  Hur resultatet blir är helt beroende på hur sugande underlaget är, hur utsatt för väder och vind träet är samt hur många strykningar du gör. En liter räcker till en strykning av en yta på alltifrån 4 till 10 kvadratmeter. För att få det mörkare krävs flera strykningar.

  Gällande spannet mellan strykningar, underhåll, skulle jag säga att de flesta målar en omgång om året de första 2 åren, sedan vartannat år eller mer sällan beroende på vilket slutresultat man vill uppnå.

  En av fördelarna med Roslagsmahogny är att du knappt behöver göra mer än att borsta av ytan vid ommålning. Den är alltså lätt att bättra på och underhålla. Notera att då tjära är en naturprodukt kan kulörerna skifta lite mellan de olika tillverkningarna. Se därför gärna efter att du får tjärfärg av samma batch/tillverkningssats.
  Amelie
 • Hej

  Har utemöbler i ek. Går de att behandla med roslagsmahogny? Eller kommer de då att lämna fläckar på kläder? Hur lång torktid?
 • Hej,
  Det går att behandla utemöbler med roslagsmahogny. Den är gjord för att vara en smetfri tjärfärg som ett lättare alternativ till ren tjära. Torktid beror helt på virkets insugningsförmåga. Försök att måla ett tunt lager för att känna efter hur mycket virket kan "hantera". Överskott kan naturligtvis torkas bort med trasor men en övermättad yta kan eventuellt lämna fläckar.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.