Renovering av rörspis

Hej,

Vi har en rörspis vars murstock invändigt tydligen ska vara i gott skick(har filmats invändigt) men putsen och någon sten ovanför luckan sitter löst etc. Även inuti i öppningen där man eldar finns två trasiga tegelstenar som leder till luftkanalerna på sidorna. Utvändigt har den nog limfärg i botten men sedan målats med annan plastfärg i flera lager som nu spruckit. Huset är från sent 1800-tal. Vet inte om man ska anlita proffs till detta eller försöka själv? Har ni i så fall tips på företag som gör det bra? Torpet ligger söder om Arboga, gränsar till Södermanland.

Tacksam för hjälp om hur vi ska gå vidare med detta och vilka material som bör användas:)


Kommentarer

  • Hej Lovisa,

    Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en murare eller kakelugnsmakare för att få råd och hjälp med din rörspis. Branschorganisationen Byggnadsvårdsföretagen samlar på sin hemsida hantverkare och företag som är anslutna till nätverket. Där kan du även sortera efter inriktning och län. Du hittar hemsidan här.

    Tänk dock på att vara noga med att ni, eller den som utför jobbet, inte använder cement eller betong. I rörspisar ska endast lerbruk användas och ytan slätputsas med antingen lerbruk eller kalkputs.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.