Renovera gamla fönster, vad rekommenderar ni?

Våra fönster från 1910 har inte blivit omhändertagna på minst 20 år. Vissa har ruttet trä i nedersta delan av bågen, någon behöver nytt glas, men de flesta behöver endast kittas och målas om.
Är det alltid bäst att använda kokt linolja, oavsett om man värmer den eller om man blandar den med 50% balsamterpentin när man grundoljar dem? Har hört att rå linolja passar bäst till bart trä, men det stämmer kanske inte?
Ska man grundolja hela bågen eller bara kittfalsen?
Bör man använda schellack till kittfalsen efter grundoljningen?
Hur får man tag i riktigt tunt glas?
Våra hantverkare som vi pratat med säger att de alltid blandar extra linolja i linoljefärgen, är det att rekommendera? Är det i så fall kokt eller rå olja?

Kommentarer

 • Hej,
  Vad bra att ni tar hand om era fönster! Fönstret är ett av husets mest utsatta delar så grundarbetet och omhändertagandet är extra viktigt.

  Ja, du ska alltid använda kokt linolja när du spär vår linoljefärg eller grundoljar. Den kokta linoljan torkar till skillnad från den råa, som traditionellt har använts till båtar och liknande ytor med samma funktion.
  Det är alltid bra att grundolja hela fönstret inklusive kittfalsen oavsett oljningsmetod. Du riskerar annars att träet suger ur all olja ur kittet så att det såsmåningom torkar och faller ur. Se till att alltid torka bort överflödig olja som inte sugits upp av träet så att den inte bildar en fet hinna och motverkar att färgen fäster ovanpå.

  Det går bra att späda färgen med kokt linolja för att få den mer lättstruken. Spär du med balsamterpentin torkar färgen fortare men vid utvändig målning rekommenderar vi spädning med linolja för en längre hållbarhet. Utvändig målning behöver vara så motståndskraftig mot väder, vind, föroreningar och UV-strålar som möjligt.

  Gällande schellack, brukar man inte använda den utomhus eftersom den isolerar underlaget och gör att man får sämre inträngning av linolja. För mer information och tips om målning med linoljefärg, läs gärna vår artikel Måla med linoljefärg .

  Vi säljer nytillverkat tunt munblåst fönsterglas som ser ut som gammalt och kan skära till efter dina mått. Kom ihåg att ha några mm passmån. Mer om fönsterrenovering, fönsterglas och traditionell renovering av fönster finns att läsa här, under fliken Byggnadsvård på vår hemsida.

  Lycka till!
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.