Rengöring av taktegel...Hej, takrenovering på gång. Teglet ska plockas ner, rengöras sen upp igen. Verkar vara mekanisk ( borstning) som rekommenderas. Vilka fördelar ( ev. nackdelar) finns att använda vatten och er linoljesåpa? I så fall hur späda?

Kommentarer

  • Hej Elisabet,

    Generellt behöver inte taktegel rengöras. Om det endast finns påväxt av lavar är det inget som skadar teglet utan ger snarare en fin patina. Finns det däremot mossa och alger på teglet är det viktigt att det avlägsnas i och med denna typ av påväxt binder fukt och kan leda till frostsprängning. Om det finns påväxt i form av mossa och alger kan det även vara en idé att se över växtligheten i omgivningen. Det kan även vara bra att i framtiden vara noga med att rensa taket med jämna mellanrum från barr, löv och annat som håller mycket fukt.

    Fördelen med vår linoljesåpa är att den är snäll mot materialet, naturen och användaren. Vid rengöring av tegelpannor skulle jag rekommendera en dosering på 0,5-2 dl linoljesåpa i 10 liter kallt vatten. Dessutom kan ju såpan användas till så mycket annat i hemmet. Läs mer om några av såpans olika användningsområden här.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.