Rengöra o behandla timmervägg inomhus ?

Hej, vi har tagit fram en timmervägg i vårt hus som vi renoverar, byggt 1898. Vi har skrapat bort lerbeläggningen som legat mellan den och första lager tapet, på vilket sätt bör jag rengöra väggen och sedan önskar jag behandla den på något sätt så ev damm och smuts binds kvar i väggen då den kommer att finnas i vårt matrum ?

Jag vill att väggen ska se obehandlad ut då jag gillar den färg och det utseende den har just nu.
Tacksam för tips och råd om rengöring och ev behandling av väggen.

Kommentarer

  • Om du skrapat bort lerklining och tapetrester tänker jag mig att det du behöver nu är en skonsam rengöring utan åverkan på ytan. Rester av lera bör kunna tvättas bort med en mjuk borste eller svamp och ljummet vatten. Om det ändå finns rester av tapetklister kvar, tas dessa enklast bort med lite linoljesåpa och vatten. Eller om det sitter hårt - en kraftigare skurborste.

    Tyvärr finns det väldigt lite möjlighet att binda in damm och att samtidigt behålla den naturliga ytan som nu framträtt. Behandlingar med golvolja eller linoljefernissa kommer att göra stockarna mörkare. Det framgår inte i din fråga vilket ytskick stockarna har, om de är sågade eller hyvlade påverkar hur lätt eller svårt de är att rengöra.

    Lycka till!
    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.