Recept på matt linoljefärg.

Jag undrar hur jag kan blanda matt linoljefärg (kanske med vanlig linoljefärg) för att få en matt färg som liknar den som finns på sidan 328 i Stora boken om byggnadsvård, av Gudmundsson. Kanske kan man ha den matta pompejanska röda som grund? Kan tänka mig en något rödare än den orangea i boken.

Kommentarer

 • Hej!

  På sidan 328 i Göran Gudmundssons Stora boken om byggnadsvård
  visas en vägg målad med egenhändigt blandad limfärg gjord på krita och rödockra pigment. Det inte lika lätt att blanda en lika matt linoljefärg själv.
  Vi har själva noga utvecklat våra matta linoljefärger för att de ska vara hållbara och fungera att måla med på många olika sorters underlag. Att blanda egen skulle kräva att man tillför ganska mycket torkmedel till den traditionella halvblanka linoljefärgen (t.ex. balsamterpentin) och resultatet skulle bli en väldigt spröd (inte hållbar) färg.

  Men det finns andra alternativ (utöver att själv blanda limfärg)!
  - Du kan den vita matta linoljefärgen som bas och blanda i kulör, förslagsvis rödockra natur (max 20% av den traditionella linoljefärgen, annars börjar den bli blank)
  - Du blandar färdigbrutna matta linoljefärger med varandra, förslagsvis gulockra med bränd terra eller pompejansk röd som du själv föreslår.

  Tips! Provmåla alltid. Den matta linoljefärgen kan se ljusare ut vid uppmålning än efter torkning och ljuset i rummet påverkar kulören. Samtliga färger finns att köpa i provburksstorlek så att du enkelt kan prova dig fram till önskad kulör utan att behöva köpa stora mängder.
  Amelie
 • Hej.
  För några år sedan målade jag köksluckorna på vårt landställe med era färger .

  Nu finns det ett skåp till som ska målas likadant men jag minns tyvärr inte vilken teknik jag använde. Antingen matt linoljefärg som jag sedan waxade eller också så blandade jag linoljefärg med matt linoljefärg. Kommer bara ihåg att jag gjorde det för att göra luckorna lite mera slitstarka och att det inte tog alltför lång tid att göra... Ytan känns ”mild sammetsmatt” alltså varken halvblank eller matt. Vad tror ni? Rekommendera ni över huvudtaget att blanda linoljefärg med matt linoljefärg?
 • Hej,
  Kan du ha blivit rekommenderad att använda ett linoljevax? Vi säljer tyvärr inte sådant. Det andra jag kan komma på är att stryka med en halvolja (50/50 blandning av balmsamterpentin/kokt kallpressad linolja) men då blir det nog rätt blankt. Det tredje alternativet är att hälla i några skvättar kokt linolja i den matta linoljefärgen? Du har inga burkar eller produkter kvar? De kan isåfall hjälpa dig att komma ihåg.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.