Till senaste kommentaren

Vad ska vi putsa vår brädvägg med nu när vi rivit ned gammal porös puts?

Hej!

Vi håller på att renovera en lägenhet från tidigt sekelskifte. En vägg som består av två lager brädor, sedan vassrån och sedan ett lager puts var i väldigt illa skick med sprickor och väldigt porös puts. Vi valde därför att riva ner hela putsen från väggen och då följde även vassen med. Ni kan se på bilderna ungefär hur det ser ut.

Nu funderar vi på hur vi på bäst sätt bygger upp väggen och undrar om någon här har några tips? Vi har lagat stora sprickor och hål av andra delar av taken och väggarna med hjälp av gipsputs, men det det känns svårare att göra helt från grunden med en hel vägg på det här sättet - men det kanske bara är att köra? Finns det i så fall något särskilt man bör tänka på? Har förstått att vassen kan ha lite av en armerings-funktion men vet inte om det är rekommenderat eller om det finns alternativ, fungerar det att spänna upp hönsnät istället till exempel?

Eller finns det alternativa metoder som är smidigare/bättre?

Tack så mycket på förhand för tips!

Kommentarer

 • Hej,
  Eftersom det här frågeforumet är till för frågor om Gysinges egna produkter och hur de används inom byggnadsvård kommer jag att besvara din fråga med den utgångspunkten.

  Svaret är - Lerklining! Ett traditionellt sätt att putsa en vägg var att ta det som fanns till hands i närheten och i naturen. Alltså putsade man sina väggar invändigt med en blandning av lera, vatten och sand. Det kallas att lerklina och idag tillsätts även en liten mängd limvatten.
  Över åren har lera visat sig vara ett extremt hållbart material med god isolerande förmåga. Det är även brandsäkert, bra för miljön och bra för inomhusklimatet. Och det går att måla och tapetsera ovanpå.

  Som svar på din fråga om armering - Ja, det går att använda hönsnät för att leran ska få bättre fäste på väggen.

  För att putsa ca 2 kvadratmeter vägg behöver du:
  • 8 liter lermjöl (ca 10 kg)
  • 24 liter sand (ca 35 kg)
  • 2 liter limvatten (görs av benlim)
  • 4-8 liter vatten
  • 8-16 liter hackad linhalm (fungerar som armering)
  Detta recept ger en blandning på ca 25-30 liter, vilket räcker till ca 2 kvadratmeter väggyta (en normalstor sats även första gången man prövar på att laga trasig gammal lerklining).

  I vår artikelserie "Byggnadsvård - gör det själv" hittar du en beskrivning steg-för-steg hur du går tillväga när du lerklinar.

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.