Pappspänning på masonit?

Hej!
Jag ska tapetsera om i ett egnahems-torp från 30-talet, och timmerstommen är invändigt klädd med masonit från samma era som är i ganska dåligt skick. Jag funderar nu på om man kan pappspänna över masoniten, eller om ni tror att nubben får för dåligt fäste?
Mvh

Kommentarer

 • Hej,

  Få byggmaterial har under 1900-talet haft så många olika användningsområden och funktioner i byggandet som masoniten. I ditt torp kan man kalla masoniten en av husets årsringar, så att pappspänna utanpå och samtidigt  bibehålla historien, är en utmärkt idé.
  Masonit delas in i hård och porös board. Hård board oljehärdas och användes främst till inredningar. Porös board användes i första hand till isolering.

  Har man planer på att renovera en vägg klädd med masonit bör man alltså fundera över vilken typ av masonit har man använt. Vilken sida som är vänd utåt – den släta sidan eller virasidan (grova)- har mindre betydelse i ditt fall. Om man däremot ska måla eller tapetsera är det bättre att göra det på den släta ytan. Virasidan suger mycket mera lim.

  Jag skulle säga att det går utmärkt att spika i masonit som är uppsatt som innervägg. Trots en eventuell tunn skiva går det bra att skruva i masonit, den är tålig. Det framgår inte riktigt hur dåligt skick du menar att den är i, men eventuell lös masonit spikas fast. Sedan kan du alltid prova att sätta spik i något hörn eller nån undangömd yta för att själv avgöra fästet om du är orolig.


  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.