Till senaste kommentaren

Hur ska jag behandla min köksbänkar i massiv ek?

Jag har köksbänkar i massiv ek som inte verkar ha behandlats alls de senaste åren. Jag har slipat och oljat med paraffin men upplever att de blir torra och bleka rätt omgående ändå. Har ni tips på hur jag kan lyckas bättre? Jag vill gärna att de ska bli lite mörkare också.

Kommentarer

 • Hej!
  Vilken olja du kan använda dig av för inoljning av en köksbänk beror även lite på hur du använder dina köksbänkar. Bakar eller skär du till exempel direkt på ytan är det lite mer begränsat då du inte vill få i dig restprodukter som kan finnas i en oren eller obehandlad olja.
  Om vi utgår ifrån att du använder dina köksbänkar som vanliga avställnings- och funktionsytor skulle du i princip kunna använda dig av de flesta oljor. Men för ett bättre och mer beständigt resultat behövs en olja av god kvalitet, dvs utvunnen av riktigt bra råvaror. Vi har lite olika produkter med olika användningsområden.

  Rå (okokt) linolja har som fördel att den har lätt att tränga in i träet och att den aldrig riktigt torkar - den är alltså att föredra utomhus och på ytor som inte direkt är en kontakt- eller användningsyta.
  Jag skulle istället rekommendera vår kokta kallpressade linolja som även den ger en hållbar yta, men som torkar lättare och har renats från slaggprodukter vid kokning. Den tränger visserligen inte in i träet lika bra som den råa, men tillräckligt bra. Det primära syftet är ju att stoppa kapillärsugningen, vilket den kokta gör genom att tränga ner i träet och är filmbildande. Rekommendationen, för att få så god insugning som möjligt, är att antingen blanda 50/50 kokt linolja och balsamterpentin eller att värma upp den kokta linoljan i ett vattenbad till ca 80 grader. Stryk på lite åt gången och låt oljan sugas in. Vänta däremot inte för länge med att torka bort överflödig olja, då du riskerar att oljan lägger sig som ett torkat klibbigt skikt ovanpå träytan.

  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.