Nytt golv och behandling av det

Hej,
Vi sitter och projekterar vårat nybygge i detta nu. Vi har hittat utseendet på golvet vi önskar, men vet inte riktigt hur vi kommer till det

Vi har förstått att det inte går att ta några genvägar till ett utseende som ett såpskurat golv har.

Hur får vi önskar utseende tro? Är det furu eller gran som gäller för att få den lite gråare tonen?

Hoppas ni förstår frågeställningen!
Tack på förhand
Jesper

Kommentarer

 • Hej,

  Tyvärr kommer jag kanske att göra dig besviken. Eller glad beroende på hur man ser det. Det golv ni visar på bilden ser i färgen snarare ut som drivved än ett såpskurat golv.
  Om du av misstag använder varmt vatten när du såpskurar kan du framkalla samma effekt och liknande utseende men då har du inte bara mjukat upp träet (det blir mer känsligt och mindre motståndskraftigt) utan risken finns  också att det i slutändan bara blir grådaskigt och svårt att få rent.

  Gran är av naturen ljust och har något färre kvistar i sitt kärnvirke än furu. Grangolvet kommer att hålla sig naturligt ljust och bli hårt och slittåligt med hjälp av såpbehandling/skurning (ni behöver inte gå så hårt åt ett nytt golv utan bara skura lätt eller använd er av en mjukare borst) medan furugolvet har en tendens att mörkna under mattor och möbler.

  Jag tror att golvet ni siktat in er på kräver en annan sorts behandling än de vi rekommenderar i form av vitlut, vitolja, gråpigmenterat vax osv. Behandlingar som inte direkt stärker slittåligheten i träet och som dessutom är på sikt svårare att underhålla.

  Om ni väljer att lägga in ett senvuxet grangolv av svenskt kärnvirke, överväg då ändå möjligheten att låta det förbli naturligt. Känslan av ett gediget trägolv är svårt att få tillbaka om man ytbehandlar det. 

  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.