Till senaste kommentaren

Nyinlagd furugolv - hur ska de behandlas?

Hur skall jag behandla det? Tycker det är en djungel med alla märken och vaxer oljor osv. Jag vill ha ett ljust golv men som är tåligt och inte gulnar. Har funderat på att luta det först och sedan såpskura. Luta för att behålla vitheten. Skall man såpskura det med maskin eller för hand? Skall man slipa det innan eller låta det vara som det är! En djungel känns det som och jag blir bara rörigare och rörigare! Nu ligger mina golv orörda med skivor på till jag målat väggarna!
Vänligen
Annelie som gärna vill ha råd i denna förvirring

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Förstår att det kan vara förvirrande. Först och främst - vad säger din golvleverantör? Du nämner att det är tåligt, är det förbehandlat? Med vad och hur?

  Mer om olika golvbehandlingar kan du läsa på vår hemsida.
  Skurgolv och användning av linoljesåpa missuppfattas ofta som en specifik behandling. Snarare är det en mild och biologiskt lätt nedbrytbar rengörings-och underhållsprodukt och något som ger resultat först efter en tids användande och tålmodigt skurande. Linoljesåpan är naturligt fet och lämnar efter en tids användning en något skyddande yta och bibehåller träets naturliga ljushet (förhindrar den gulnande processen..). Den finns i olika volymer från 0,5L - 5 L, är märkt med Svanens nordiska miljömärkning och numera även som helt oarfymerad. (Originalet har en minimal dos parfym, mindre än 0.1%)

  Nya golv behöver normalt varken slipas eller skuras hårt och ofta. Det är svårt att avgöra hur du ska gå till väga på håll, det är bara du som kan se och känna om det krävs någon åtgärd. Är det oslipat? Stickor?

  Mer om traditionella skurgolv finns att läsa här på Skurgolv - gör det själv och om du vill skynda på själva processen kan du givetvis skura 1-2 ggr i veckan i en månad eller så länge du orkar.

  Det finns även andra inlägg om såpskurade golv här på forumet som kan vara intressanta för dig.
  Såpskura ett nylagt grangolv
  Hur blir vi av med flisor och stickor i skurgolv?
  Nytt golv och behandling av det

  Du kan alltid komma till någon av våra butiker eller återförsäljare och visa bilder och få råd på plats.
  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.