Matt linoljefärg på Ikea Billy bokhylla

Hej! Jag har målat mina väggar med er matta linoljefärg, så fint! Nu vill jag även måla mina billyhyllor i samma färg så att de smälter in i väggen, men jag är tveksam på nötningen eftersom färgen kan ha svårt att gå in i materialet. Vad har ni för råd?

Kommentarer

 • Hej,
  Kul att du gillar den matta linoljefärgen och resultatet!
  Jag skulle säga att det absolut går att måla in bokhyllorna i samma färg. Du har rätt i att det finns en risk att färgen lägger sig som ett skikt ovanpå på det lager med lack eller folieliknande yta som finns på en Billy bokhylla. Men jag skulle ändå säga att det är den ultimata formen av återbruk. Enligt IKEA säljs det en Billy bokhylla var femte sekund i världen och att måla om den i nya kulörer känns som ett väldigt bra sätt att förlänga livet på den.

  GÖR SÅ HÄR: Försök att rugga upp ytan så gott det går. Tvätta sedan bort ev. fett, smuts och damm med ett så milt men ändå effektivt medel som möjligt. Vår målartvätt är skonsam mot både möbeln och naturen. Se till att underlaget är rent och torrt (och utan rester av målartvätt) innan du börjar måla.
  Ett lager matt linoljefärg kan räcka. Eventuellt vill du ha två. Här finns instruktion - Måla med matt linoljefärg.

  Lycka till!
  Amelie
 • Tack för ditt svar!
  Ja men visst är det ett superbra sätt till återbruk! det jag funderar på nu är om jag skulle köra på i alla fall en grundfärg och kanske till och med en "vanlig färg" bruten i samma kulör som jag sedan lägger linoljefärgen ovanpå för bättre vidhäfta och tålighet. Vad tror du om det?
 • Hej,

  Den matta linoljefärgen har utmärkt vidhäftningsförmåga, så jag tycker inte att du behöver någon särskild grundfärg.
  För bästa resultat alltså, kör linoljefärg rakt igenom. Då vet du med all säkerhet att de lager du målar lirar med varann och inte riskerar att släppa, alltså vid en eventuell reaktion färgerna emellan.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.