Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Matt linoljefärg - hållbarhet och kulörbrytning

Hej,

Jag har frågor om er matta linoljefärg. Hur länge kan den lagras? Påverkas lagringstiden om man har använt delar av färgen i burken? Kan man bryta den matta linoljefärgen med er vanliga linoljefärg? Är det något särskilt man ska tänka på då?

Tack för svar!

Kommentarer

  • Hej Anette,

    När man har öppnat en burk matt linoljefärg med relativt snabb torktid sätts en process igång då den innehåller torkmedel av något slag. Det kan därför ganska snabbt bildas skinn eller så kan färgen skikta sig.

    Om det blir skinn, ta bort det så noggrant du kan och rör sen ihop resterande färg. Den ska bli slät och int eskikta sig (dela på sig pga linoljan). Känns den för tjock kan du spä med lite balsamterpentin eller kokt linolja (upp till 15 % annars blir den en blank färg!).

    Det går utmärkt att blanda ner traditionell linoljefärg i matt linoljefärg. Det man ska tänka på är samma regel som gäller vid utspädning  ovan, ta inte mer än 15%. Om du tar mer linolja, gör du istället färgen halvblank  och den förlorar sin matta finish. Att förvara burken svalt men inte kallt (frostfritt) är en bra grundregel. Vid rätt förvaring håller den i många år.
    Amelie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.