Målning med linoljefärg vid graviditet

Hej! Jag undrar vad som gäller angående målning med era linoljefärger vid graviditet (planerar för närvarande målning med er färg grön umbra 7 resp 15% men är intresserad av att veta om det finns någon generell rekommendation vid användning av er färg). Är målning som gravid ok eller något ni avråder från?
Hälsn,
Elin

Kommentarer

 • Hej,
  Vår linoljefärg går jättebra att måla med som gravid. Färgen innehåller endast linolja och pigment och om du använder färgen outspädd, dvs inte tillsätter något lösningsmedel, så är det enbart de flyktiga ämnen som avges under torkprocessen som du behöver ta hänsyn till.

  Enligt forskning baserad på luftmätningar, gjorda framförallt för yrkesmålares skull, ligger dessa flyktiga ämnen som avges från linoljefärg långt under gällande gränsvärden. Det man kunnat fastställa är att avdunstningen i torkprocessen har sin topp mellan 24 och 72h beroende på inomhustemperatur och underlag. Så de avges inte under målningstillfället och inte heller direkt efter.

  Vissa anser att torkande linolja luktar gott medan andra tycker tvärtom. Så även om nivåerna är låga kan man uppleva lukten som besvärande och man kan isåfall använda sig av skyddsmask. Eller se till att ha gott om tillströmning av frisk luft och kanske undvika att sova i det nymålade rummet.
  Lycka till med målningen!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.