Till senaste kommentaren

Målning av nya gravkors i fura - linoljefärg eller linolja?

Hej
Har målat ett 50-tal nya gravkors åt Malungs Kyrka i fura med vit linoljefärg från er men nu vill dom att en del inte ska vara vita utan jag har tänkt måla dom med enbart linolja, då är min fråga finns det ofärgad linoljefärg eller vad rekommenderar ni att jag använder?

Kommentarer

  • Hej,
    Rå kallpressad linolja är det som är vanligast att använda sig av utvändigt om du vill använda linolja. Den kommer att ge en svag gulröd ton eftersom den precis som annan infattning mättar träytan. Används traditionellt till t.ex. båtar och tunnor. Målas gärna i många tunna lager. Fördel - inga lösningsmedel och ger svag skillnad i färgton. 

    Ett annat alternativ är att använda Gysinge Roslagsmahogny Natur. En tjärbaserad färg gjord på lika delar Tjära, linolja och lösningsmedel. Naturbrun ger en något brunare nyans än enbart Rå linolja pga innehållet av tjära. Fördelen är att det även är något hållbarare och ger mer skydd. 

    För att få en längre hållbarhet på träkorsen skulle du även kunna tjära den del av korset som ska vara under mark för att motverka att röta tränger in.
    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.