Målning av gammalt timmerhus

Vi ska måla ett gammalt obehandlat timmerhus.  Vi vill inte ha slamfärg. Vad rekommenderar ni?

Kommentarer

 • Hej,
  Om man inte vill ha slamfärg och inte har de bästa förutsättningarna för att använda traditionell linoljefärg (en snabbskattning då jag utgår ifrån att ni har en grov träyta och vi rekommenderar just den färgen till hyvlade träytor) har man några alternativ kvar:
  • Omålat. Timmerhus av till exempel senvuxen fura innehåller traditionellt stor andel kärnvirke och är ofta kådrikt. Husen i gediget timmer håller ofta i flera hundra år och behöver ingen egentlig ytbehandling för att stå emot yttre påverkan. Att rensa upp växter nära huset och se till att fukten inte tränger sig på vare sig genom tak, golv eller genom användning av för täta isoleringsmaterial i övrigt är ofta bra nog.
  • Roslagsmahogny. En tjärblanding av lika delar tjära, linolja och lösningsmedel. Ger ett vårdande och skyddande lager mot röta och angrepp utan att krita eller smeta av sig men är en förhållandevis kortsiktig lösning som man använder framför allt på verandor, trappor, dörrar till uthus med flera. Behöver troligtvis målas var 3-5:e år. Då färgen innehåller tjära ska man veta att den inte är övermålningsbar med någon annan sorts färgprodukt.
  • Tjära. Att tjära ett helt hus finns det folk som gör. Vet inte om jag egentligen kan rekommendera det. Dels är det doften, som visserligen är fantastisk men i lagom doser, och dels smetar tjära av sig vid sol och värme då den i stort sett aldrig torkar. Den skyddande ytan tjäran lämnar var således extra användbar till trätak, till havs, för båtar, bryggor, båthus och annat som utsattes för fukt och väta året om. Sedan gäller regeln "en gång tjära - alltid tjära". Det går helt enkelt inte att måla över med något annat.
  Så ja, vad ska vi säga. Vet inte om något av ovan lockar? Om jag själv skulle måla ett timmerhus hade jag troligtvis valt mellan naturligt obehandlat och slamfärg. Den matta och mättade kulören slamfärgen lämnar är, enligt min åsikt, magiskt vacker ihop med alltifrån vitsippor, gröna björkar till röda höstlöv och glittrande snö. Enkelt att underhålla och gör stor skillnad vid förhållandevis liten insats. Det framgår inte varför ni valt bort det alternativet. Men som sagt, ni har ett timmerhus. Ert hus behöver egentligen ingen färg och klarar sig finfint även obehandlat om det är timrat av bra kärnvirke.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.