Till senaste kommentaren

Måla renoverade fönster - måste jag späda linoljefärgen?

Jag håller på att renovera fönstrena till vårt torp. Jag har skrapat och slipat så att de nu är trärena. Har jag förstått det rätt att de först ska oljas in med linolja - 80 grader (helst) eller blandat med 50 % balsamterpentin? Jag tänkte måla med Grön umbra 2 %. Kan jag måla med linoljefärgen efter grundoljningen eller behöver jag måla med zinkvittgrund först? Ska jag späda linoljefärgen med balsamterpentin eller linolja i de olika målningsstegen? Eller behövs den inte spädas om en målar riktigt tunt?

Kommentarer

  • Hej,

    Vår rekommendation vid målning med linoljefärg på just fönster är att du grundoljar för längre hållbarhet. Du behöver inte hetta upp oljan till 80° utan precis som du skriver, räcker det att du blandar kokt kallpressad linolja 50/50 med balsamterpentin, en sk halvolja. Upplever du att dina fönster är rejält tilltagna och torra skulle jag värma oljan, annars inte.

    Du behöver ingen grundfärg utan linoljefärgen fungerar även som en grund. Däremot skulle jag måla alla tre strykningar med outspädd färg utvändigt och måla tunt (jobba in färgen ordentligt) precis som du själv föreslår. Alternativt spä med 5% endast i första strykningen. Det blir en längre torktid men väder och vind kräver mer av färgen utvändigt och på det här sättet får du ett mer långsiktigt hållbart resultat.
    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.