Måla med ny slamfärg på annan (slam)färg

Har ett falurött staket, men vill måla det i er oxidgröna slamfärg. Är det möjligt att måla grönt på rött, täcker det?

Kommentarer

 • Hej,

  Det framgår inte av din fråga när staketet målades senast. Är det relativt lätt att borsta staketet till så gott som trärent, alltså målat för flera år sedan, skulle jag säga att det är görbart. Den gröna nyansen borde då täcka och det mesta av pigmentet i den röda färgen är vid det laget helt borta.

  Om det är Gysinge slamfärg i Rödockra  som det är målat med tidigare ska det inte vara några större problem med kulörbyte då du går från en ljusare färg till en mörkare rent pigment mässigt.

  Falurött har ju blivit ett samlingsnamn för diverse färger som inte ens behöver vara f från tillverkaren av Falu Rödfärg. Ibland är det faktiskt inte ens en slamfärg fast det står "falu rödfärg" på burken. I Falu Rödfärg (originalet) ingår ett annat pigment som är gjort på restprodukter från gruvan. Jag vet inte om mineralerna i detta pigment kan finns kvar i träet och spöka, dvs tränga igenom den nya slamfärgen och lämna som små gulaktiga rostfläckar. Vårt egna pigment är helt av naturligt material och bryts i ett pigmentbrott i Roussillion i Frankrike.

  Så, svaret på din fråga är - Ja, det går men att du behöver ta reda på lite mer om underlaget först. Och provmåla gärna ett par brädor om du känner dig osäker.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.