Till senaste kommentaren

Måla linoljefärg över alkydoljefärg där svartmögel finns

Hej,
Takfoten på mitt hus från början på 1900-t målades på 1990-t med alkydoljefärg som nu är angripen av svartmögel. Vissa ytor är så dåliga att all gammal färg har avlägsnats med Speedheater. Ska där måla med Gysinge linoljefärg utomhusgrund/zinkvitt och grön umbra 7%. Men över en veranda är takfoten dels svåråtkomlig och dels sitter den gamla alkyden bra, men har mögelfläckar. Skulle det räcka med att där tvätta med Målartvätt och måla över med linoljefärg? Ska man i så fall först använda utomhusgrund/zinkvitt över alkyden för att vara på säkra sidan så att möglet inte återvänder? Att ta bort alkyden på det stället blir mycket jobbigt! Tacksam för råd!

Kommentarer

  • Hej,

    När påväxt har fått fäste kan det vara svårt att bli av med helt och hållet, men för att begränsa det i största möjliga mån kan du antingen tvätta med målartvätt eller ett miljövänligt alg- och mögelmedel. Utomhusgrunden kan också vara bra att grunda med.

    Linoljefärg fäster visserligen på andra färgtyper, men vi rekommenderar att avlägsna andra färgtyper innan målning med linoljefärg för bästa resultat. Vid målning på andra färgtyper får du inte linoljefärgens fina egenskaper så som att tränga in i träet samt att linoljefärgen släpper när underliggande lager börjar släppa. Ett annat problem som kan uppstå, om befintlig färg skulle innehålla exempelvis akrylat, är att rötskador kan uppstå på sikt.

    Med andra ord går det att måla över befintlig färg, men för ett bra och hållbart resultat på lång sikt är det bästa att måla linoljefärg på trärena ytor.

    Lycka till med ditt projekt!
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.