Till senaste kommentaren

Måla järngrind - hur gör jag underarbetet?

Jag står i begrepp att renovera en järngrind som tidigare är målad i en grön nyans. Färgen är flagnad och det är ganska mycket ytrost. Avsikten är att måla med Gysinge linoljefärg efter att underarbetet är färdigt.

Mina frågor är hur jag bäst gör underarbetet. Läser man på andra linoljetillverkares webbsidor så skiljer sig råden en del.

1. Efter att färgen är bortskrapad och ytan stålborstad, ska jag nöja mig då eller också också gå över med ett slippapper?

2. Vad är lämpligt att använda medel för tvättning av ytan (har läst ammoniak på något ställe)?

3. Ska ytan behandlas med någon särskild grundfärg, såsom järnmönja eller dylikt?

4. Gäller samma princip som för trä, att börja med förtunnad färg och för att för varje strykning minska förtunningen och slutstryka oförtunnat?

Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej Björn,

  Gällande underarbete skulle jag säga att du inte behöver förbereda mer än genom skrapning och borstning. Att tvätta med en ammoniaklösning, 1 del ammoniak + 10 delar vatten, är bra om du behöver ta bort färgrester och fett. Annars är det fullt tillräckligt att använda vår målartvätt och vatten som är skonsammare alternativ för underlaget och även biologiskt lätt nedbrytbar.

  Bly- och sedan järnmönja tillsammans med linolja användes länge för att skydda mot rost. Idag används det mestadels till att rostskydda underreden på båtar. Linoljefärgen ger ett fullgott skydd då linoljan har bra förmåga att krypa ner i järnets porer istället för att lägga sig som ett skikt utanpå.

  När det gäller strykningar skulle jag måla enligt principen - från mindre fet till fet. Det vill säga, det tunnaste skiktet underst och det fetaste överst. Man kan även måla med linoljefärgen helt outspädd men när det gäller järn, som har en mer begränsad förmåga att dra till sig linoljan jämfört med trä, skulle jag spä med balsamterpetin. Åtminstone i första strykningen, men gärna lite grann även i andra.

  Mitt tips angående olika råd om linoljefärg är att - alltid gå efter den tillverkares föreskrifter och råd (t.ex på baksidan av burken) vars färg du tänker måla med.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.