Till senaste kommentaren

Måla rutigt golv med linoljefärg

Hej!
Har funnit vad jag antar är ett undergolv som jag tänkte måla med linoljefärg. Jag har noll erfarenhet av färgen. Jag vill inte använda lösningsmedel. Jag tänkte köpa vit färg att ha som bottenkulör, gulnar denna? Samt tänkte jag använda träspackel till spikhålen, funkar det? Några tips på hur jag går tillväga?
Tänkte mig måla ett varv, spackla, måla 2 varv till och sen måla gröna rutor på. Tänkte använda en rund anstrykare 45mm samt flat lackpensel 50mm, är det lämplig storlek för ett golv med smala plank? Helt nybörjare och tacksam för alla tänkbara tips!
Moa

Kommentarer

 • Hej Moa,

  Vad roligt att du vill måla ditt golv med linoljefärg! I vår egna bok Målade golv finns många tips, beskrivningar, inspirationsbilder och mönster.

  All linoljefärg har en tendens att mörkergulna. Detta innebär att ju mörkare utrymmet är desto mer gulnar färgen. Är det ett rum med ljusinsläpp kommer du antagligen inte uppfatta någon skillnad förutom under exempelvis mattor och möbler. Däremot är inte gulningen något som är ett permanent tillstånd utan skulle ljus tillföras avtar gulningen sakta men säkert.

  Det finns egentligen två sätt att gå till väga för att måla rutor på ett golv. Det ena är det du beskriver med en bottenfärg där rutor i avvikande kulör målas ovanpå. Fördelen med detta tillvägagångssätt är att många upplever att det inte är så pilligt som det andra sättet jag beskriver nedan. Nackdelen är att när golvet slits kan den vita färgen komma att synas på de gröna rutorna. Det andra sättet att måla rutiga golv på är att redan från början rita eller tejpa rutorna på golvet och måla ruta för ruta så att varje ruta har samma kulör i alla tre strykningar. Kanske en aning krångligare menar vissa, men när färgen slits kommer ingen vit färg att kika fram under den gröna färgen.

  Vill du inte använda lösningsmedel går det givetvis bra att måla med våra färger utan. Den stora fördelen med lösningsmedel är att det blir enklare att stryka ut färgen tunt. Det går självklart bra att måla tunt utan lösningsmedel. Tänk bara på att inte ha för mycket färg på penseln och måla med den färg som penseln håller så länge du bara kan genom att sträcka samt jobba in den i underlaget. Gällande penselval så tror jag att en Flat lackpensel 50 mm samt en Rund anstrykare 45 mm  fungerar bra om du målar hela golvet i samma kulör. Problemet kan blir när du kommer till hörn eller vill vara mer noggrann när du målar rutorna. Där skulle du kanske komplettera med en Rund anstrykare 20 mm.

  Gällande spackel skulle jag säga att det är mer fördelaktigt att spackla med exempelvis linoljespackel  innan första strykningen för att snabbare mätta de spacklade ytorna då dessa kan suga med än trägolvet. Vid ojämn insugning brukar det uppstå skiftningar i glansen. Skulle det uppstå är det enklast att måla ytterligare en strykning.

  För fler tips och råd kring linoljefärg kan jag rekommendera dig att läsa våra artiklar Måla med linoljefärg  och Goda råd om linoljefärg.

  Lycka till med ditt rutiga golv!
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.