Linoljesåpa på timmervägg?

Hej! Har en invändig timmervägg som legat välskyddat under en pappspändvägg i snart hundra år. Nu planerar vi att ha den synlig. Jag skulle vilja behandla den och få den något
ljusare/gråare. Kan det fungera att såpaskura den med linoljesåpa? Ska jag i såfall använda er vanliga eller en vitbetsad såpa? Är slipning nödvändig för att neutralisera de mest markanta
Färgskiftningarna? Tacksam för svar! 

Kommentarer

 • Hej,

  Linoljesåpan har naturliga egenskapar som gör att den ljusar upp ett trägolv snarare än att göra det mörkare (såsom t.ex. golvolja)förutsatt att man använder den på rätt sätt (med kallt vatten, varmt vatten ger gråa golv och mjukar upp fibrerna i träet).
  På vår hemsida kan du läsa med om olika golvbehandlingar som kan vara till hjälp i ditt fall och om skurgolv  där vi berättar om linoljesåpans egenskaper.
  En av fördelarna när du tvättar ytan med linoljesåpa är att du alltid har möjlighet att välja en annan framtida behandling, väljer du vitpigmenterad lasyr eller liknande är det svårare att gå tillbaka utan att göra åverkan på stockarna.

  Gällande färgskiftningarna är det en smaksak, slipar du dem blir de ju istället ljusare på dessa partier. Personligen skulle jag tänka att de tillhör huset och är delar av husets historia.

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.