Till senaste kommentaren

Linoljemålat golv som ser smutsigt ut svårt att rengöra

Mitt furugolv som är målat med Gysinges linoljefärg ser ut att dra till sig smuts, blir fläckigt och tråkigt, trots att det ligger på övervåningen och ingen går där med skor?
tacksam för råd, hälsningar Rita

Kommentarer

 • Hej,
  Det är svårt att besvara din fråga på håll, utan att ha fått se hur golvet ser ut.
  Det jag kan nämna rent generellt är att, om man målat ett golv för tjockt med linoljefärg eller inte låtit färgen torka ordentligt mellan strykningarna, kan slutresultatet ge ett "klibbig" ytskikt- och alltså dra åt sig smuts och damm. Det kan även hända om man målar på ett golv som inte är trärent och som därför inte har samma möjlighet att suga åt sig färgen (och dess linolja) utan istället låter den lägga sig lite som ett skikt ovanpå. Vid denna "ytmålning" är det dessutom oftast mycket längre torktid mellan strykningarna än man kan tro.

  Att städa målade golv med starka rengöringsmedel som på sikt kan lösa upp färgen kan även vara boven i dramat. Även såpa, som normalt är ytterst skonsam mot trägolv, är inget att rekommendera någon större mängd av vid tvätt av målade golv. 
  Vid våttorkning av målade golv kan vi rekommendera att hälla i en skvätt (1-2 msk) golvvax i tvättvattnet för att skydda den målade ytan. Eftertorka gärna helt torrt med en ren trasa/mopp för bästa resultat.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.