Till senaste kommentaren

Vit linoljefärg och linoljefernissa som gulnar?

Hej på er, min fru målade förra året våra köksskåpsluckor med vit linoljefärg. Den sista strykningen blandade hon i lite linoljefernissa för att få luckorna extra blanka. Nu ett år senare har skåpsluckorna gulnat något. Fråga: Vad bedömer ni att vi gjort för fel? Gulnar fernissan per naturlighet? Finns det några åtgärder att man kan vidta för att undvika att fernissan gulnar?

Kommentarer

 • Hej,
  Förstår ert dilemma. Om vi börjar med frågan att måla med helvit linoljefärg; så gulnar linoljan i denna vid frånvaro av ljusinsläpp tyvärr. Därför är det alltid bra att måla med något mer pigmenterad färg som inte gulnar i lika stor utsträckning (pigmenten motverkar denna process). Förr var det till exempel vanligt att man målade med vit linoljefärg inuti skafferier och garderober. Tittar man på dessa idag ser det ut som om man målat dem i en ljus gul färg från start eftersom de gulnat över tid.

  Dessvärre gulnar även linoljefernissa något vid torkning samt när det blir utsatt för solljus. Linoljefernissan är en linoljebaserad lack och om ni tänker på fernissade båtar eller gulnade lackade furugolv så förstår man att den gulnar över tid.

  För att få en extra glans i den traditionella halvblanka färgen kan man istället blanda i kokt kallpressad linolja. Men utgår man från en vit färgkommer den tyvärr alltid att gulna vid brist på solinsläpp.

  För att lösa ert problem skulle ni kunna måla med en ljus men något mörkare kulör ovanpå den vita färgen (2-7% grön umbra t.ex.). Kanhända att det krävs två (tunna!) strykningar men ni har ju redan grundat så att säga med den vita färgen och färgen bygger inte särskilt mycket så det kommer knappt synas.

  Lycka till och Glad midsommar!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.