Till senaste kommentaren

Måla snickerier inomhus med 1% brytning av Linoljefärg grönjord?

Hej,
Jag ska måla några fönsterfoder och fönsterbågar inomhus i vårt sekelskifteshus som fick en del interiöra snickerier på 1920-talet. Jag har bestämt mig för att jag vill ha linoljefärg med pigmentet grönjord då jag hittat snickerier inne i huset som i originalutförande ser ut att stämma med den. Vilken brytning av grönjord var vanlig på fönsterbågar och foder invändigt vid sekelskiftet - 1920-talet? Tänker mig en ganska ljus brytning någonstans mellan 1-7%.
Ser att de enda alternativen av färdigbruten linoljefärg med grönjord just nu är 30% och 100% i webshoppen. Kommer ni att sälja ljusare brytningar också?

Kommentarer

 • Hej,
  Vid sekelskiftet 18/1900 var det ljusa nyanser som gällde, så du tänker helt rätt med 1-5% brytning av kulör i vit linoljefärg. Absolut vanligast var att bryta till någon ljust grå i varma (grön umbra, grön jord) och lite kallare (kimröksgrå) toner. Detta gjordes på plats och ofta anpassade man även tonen efter fönstrets placering i norr-eller söderläge då kulören upplevs olika i olika ljusa rum.

  Vi kommer att få in 1% grönjord igen under våren men jag kan tyvärr inte ge dig ett exakt datum just nu. Men det är lätt att bryta kulör på egen hand.

  Vill du prova att bryta 2% grönjord själv behöver du:
  (Receptet ger 0.92L färdig färg och gäller för Gysinges linoljefärger)

  - 0,9 liter vit linoljefärg (anledningen till att det är just 0,9l och inte 1L är för att man ska kunna bryta med en annan kulör direkt i burken)
  - 20 ml (0,02 liter) 100% kulör grön jord  (halvera för 1% brytning)
  - färgspruta
  - något att blanda med

  Provmåla gärna alla 3 tunna strykningar och låt torka emellan. Färgen upplevs som ljusare än den är innan den torkat.
  Glöm inte att skriva på burken vilken blandning du gjort!

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.