Är linolja brandfarligt?

Hej Gysinge,

Vi har tänkt behandla våra timmerstockar inomhus med linolja men det står att den är brandfarlig. Till saken hör också att vi har lin mellan stockarna, kan detta börja brinna?

Kommentarer

  • Det är sant att linolja kan självantända. Självantändningen sker varken i burken eller på behandlade ställen, utan oftast i trasorna som använts.

    Linoljan torkar genom oxidation, en kemisk reaktion som uppstår i mötet med luft, och oljan blir då varm. Därför är det viktigt att antingen förvara verktyg, penslar och trasor med linolja i lufttäta förpackningar, bränna dem eller blöta dem ordentligt. Man bör ha uppsikt över nyligen linoljade golv så att inte ev material mellan springor självantänder, som till exempel sågspån i trossbotten.

    I ditt fall får man alltså vara försiktig när man stryker stockarna med linolja då det finns en liten brandrisk om den kommer på linet mellan stockarna.

    Det är svårt att ge ett generellt råd. Är man försiktig och håller koll efter behandlingen så ska det inte vara något problem. Om du dessutom blöter de använda även trasorna ordentligt innan de slängs, har du minimerat brandrisk i avfall och förvaringsskåp. Penslar kan tvättas ur med linoljesåpa.

    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.