Till senaste kommentaren

Hur vårdar jag mitt gamla linoleumgolv?

Jag har med Nitors polish bort tagit bort polish från en linoleummatta 50 år gammal. Den är nu mycket torr och vanlig polish räcker inte Finns det något vax, som jag kan behandla den med?.

Kommentarer

 • Hej,
  Vi är tyvärr inga experter på Linoleum golv men jag hittade en bra artikel åt dig på Byggnadsvårdsföreningens hemsida.
  https://byggnadsvard.se/korkmattan-pa-var-mans-golv/

  Om vi utgår ifrån att din matta är från 1970 eller tidigare och att den är genomgjuten enligt beskrivningen i artikeln så tipsar de om följande golvvård:

  "Genomgjutna mattor måste förses med ett ytskikt. Gamla mattor levererades från fabriken med ett ytskikt av vax medan linoleummattor som är från 1980-talet eller nyare har levererats med ett akrylatbaserat grundskydd. Förr eller senare måste ytskiktet förbättras och för det har både vaxer och polish använts. I dagens golvvårdsprogram rekommenderas att polish bara används i undantagsfall då golvet utsätts för hårt slitage eller ofta våtstädas. För lång hållbarhet rekommenderas ett mjukvax som ytskikt och porfyllning."

  Vi tror att ett linoljevax skulle vårda golvet på ett bra sätt och mätta och tränga ner på djupet. Det skulle dessutom verka frånstötande mot vatten och smuts utan att torka ut mattan. Just nu har vi ingen sådan produkt i vårt sortiment, men planerar för tillverkning av en sådan.

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.