Till senaste kommentaren

Lerklinad golvinsolering - håller det värmen i vinter?

Hej! Vi har upptäckt att köksgolvet i vårt gamla hus är isolerad med ca 1,4 cm lerklinkning. Vi hade tänkt riva upp och tilläggs isolera. Men funderar om vi inte ska ha det kvar. Det är torrt och tätt.  Kan det räcka för att få ett hyfsat varmt golv på vintern?

Kommentarer

 • Hej,
  När jag läser din fråga får jag känslan av att ni ännu inte varit i huset under vintertid? Är det ett sommar- eller åretrunthus? Lerans fördelar och egenskaper som materiel är oräkneliga. För att bättre förklara bifogar jag ett utdrag nedan från Svenska byggnadsvårdsföreningens hemsida gällande lerans egenskaper som isolering:

  Citat av Johannes Riesterer, Svenska lerbyggeföreningen, "den är brandhämmande, ljuddämpande, vindtätande, fuktbalanserande och konserverande. Konservering innebär att organiskt material som trä och halm håller sig färska inbakade i torr lera. Lerblandningar har en mycket låg fuktkvot (3-5%) jämfört med trä (8-12%). På grund av de goda fuktabsorberande egenskaperna finns det heller inte risk för kondensfukt på putsens yta, vilket förhindrar mögelbildning."

  Mitt råd är att ni avvaktar och lär känna ert hus och dess energiförlopp innan ni river upp och börjar isolera. Kanske har ni redan exakt det ni behöver och ett torrt och varmt hus är väl den bästa förutsättningen man kan önska?

  Lycka till!


  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.