Laga spikhål och golvbehandling

Hej!
Vi renoverar ett hus byggt 1922.
Vi har tagit bort lager av mattor och tätt spikad masonit eller liknande och därunder fanns ganska fina fernissade trägolv.Vi har tänkt slipa golven och såpskura i två rum. Vi hoppas att de tusentals små spikhålen skall försvinna dels genom slipning men även genom att träet går ihop när vi blöter det vid skurningen. Tror ni detta kan fungera eller borde vi istället måla golven? Kan man måla golven om vi ändrar oss?

I hallen tänkte vi måla med linoljefärg för att det ska bli enklare att underhålla.
Vi har tänkt slipa golvet, blöta det för att hålen skall gå ihop (här har de fäst skivor med märlor, dvs större skador i golvet) och ev. spackla återstående skador innan målning med er linoljefärg.
Är detta förfarande OK eller borde vi göra i någon annan ordning?

Kommentarer

 • Hej Åsa,

  Har du läst artiklarna om golvbehandlingar och brädgolv på vår hemsida?

  Många golv av den karaktär du nämner var ämnade att ligga under linoleum mattor och därför la man mindre vikt och pengar på att köpa ett bra kärnvirkesgolv. Det vill säga, det var inte meningen att de skulle synas.

  Den här sortens golv går däremot utmärkt att måla. Att fylla igen spikhål med linoljekitt är ingen långsiktig lösning på golv som slits och behöver tvättas ofta. Se tidigare fråga Hur tätar vi våra golvspringor?
  Mitt tips är istället att ni linoljefernissar eller målar golven med linoljefärg.
  Målar ni skulle jag grunda med den matta linoljefärgen eftersom den lättare tränger ned i skarvar och spikhål. Den torkar snabbt, är lite mer täckande och den traditionella linoljefärgen fäster utmärkt ovanpå den matta.

  Vill man behålla träkänslan och kan leva med spikhål är det traditionell linoljefärg i samtliga 3-4 tunna lager som gäller. Läs mer om att måla golv här.
  Fördelen med att såpskura är just att man har chans att ändra sig och måla över utan större problem. Det man bör tänka på är att linoljesåpan är basisk, dvs den kan i princip förtvåla linoljan i färgen, och att man inte mättar trägolven med för mycket linoljesåpa. En eller två städningar med lite sur ättika i vattnet gör golven neutrala innan målning i såfall.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.