Till senaste kommentaren

Kan vi byta från Rödockra /faluröd slamfärg till Gysingegrå?

Har köpt ett hus som är relativt nymålat med röd slamfärg (ej Gysinges utan någon billigare sort) och jag skulle vilja måla om det till grått. Har läst er beskrivning om hur huset bör tvättas med målartvätt före kulörbyte men min fråga är, går detta att göra även när det är så nymålat?? Färgen sitter ju rätt bra och har absolut inte börjat släppa än, är högst 2 år sedan det målades....

Kommentarer

 • Hej Åsa,

  Slamfärg innehåller (läs: i våra produkter) vatten, pigment, stenmalet rågmjöl och en liten skvätt kokt kallpressad linolja. Den borstas enkelt ner vid ommålning med hjälp av en skurborste eller piassava kvast.

  Det första du behöver göra är att ta reda på vilket färg det är målat med och om det faktiskt är en slamfärg? Det finns många färger ute i handeln som felaktigt benämns slamfärg eller rödfärg utan att vara just detta. De innehåller ofta massor av andra onödiga ingredienser och en mycket högre halt linolja eller liknande bindemedel än vad som är riktigt.

  I ditt fall låter det som om färgen sitter hårt vilket talar för att det inte är en riktig slamfärg då även en fasad som är målad för ett eller tvår år sedan kritar och färgar av sig och känns lite "löst sittande" även om den på ytan och utseendemässigt är tät och kulörstark.

  Vi kan tyvärr inte garantera ett kulörbyte ovanpå en annan leverantörs slamfärg om vi inte vet vad den innehåller. Dessutom kan jag redan nu säga, att måla en ljusare färg ovanpå en mer pigmentstark färg (rödockra pigmentet är kulörstarkare än de som tillsammans utgör det ljusgrå) är inget vi rekommenderar om inte fasaden i stort sett är trären. Pigmentet tränger in i träet och sitter där oavsett målartvätt. Vid byte till ljusare färg riskerar du därför att få små "rostfläckar" som tränger igenom färgytan efter ett tag. Resultatet blir som du förstår inte särskilt vackert.

  Först när vi vet vilken slags färg vi har att göra med kan vi ge dig relevanta rekommendationer och råd som är mer praktiskt omsättningsbara.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.