Till senaste kommentaren

”Knäckliknande” yta i färgburken och kornig färg

Hej, jag har fått en tjock gulbrun knäckliknande yta högst upp i färgburken. (matt blågrå Gysingefärg) Burken har stått i ladan ett år där det är ouppvärmt. Jag har blandat färgen med borrmaskin och visp men jag får små pigmentkorn på ytan när jag målar. Knäcken ligger kvar i burken. Jag målar på lump papper som först behandlats med limvatten.

Kommentarer

  • Hej!
    Svar från vår min kollega Anders, färgblandare på vår Färgfabrik i Gysinge:

    "Hej! ”Knäcken” som du nämner är bindemedel (fernissa) som tillsammans med lacknaftan bestämt sig för att de är lite bättre än de andra råvarorna och därför inte vill beblanda sig dem längre. Men som vi alla vet så går högmod före fall, så när de såta vännerna nått toppen slår Karma till och låter lite syre lirka sig in i burken och vips har de börjat torka och blivit knäck.
    Om du kört med borrmaskin och visp med ”knäcken” kvar i färgen så är det förmodligen små bitar av den som blir små prickar i färgfilmen. Ett tips är att använda sig av en nylonstrumpa för att sila färgen i bästa mån. Kan vara lite trögare med den matta linoljefärgen än med den traditionella men väl värt besväret."
    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.