Kan matt linoljefärg fatta eld?

Hej,
Vi har restaurerat våran murstock i köket med vedspis och bakugn. Ytan är nu nyputsad. Jag vill gärna ha en bruten vit färg på den och efter att sökt runt så valde jag eran matta linoljefärg 1% obränd umbra som jag nu börjat måla med. Jag fick dock höra nu att matt linoljefärg inte passar på denna yta då den kan bli missfärgad och fatta eld av värmen. Stämmer det? Om det är så, hur rekommenderar ni att jag går tillväga?

Kommentarer

  • Hej Josefin,

    Det är många som målar sina murstockar, rörspisar och putsade ytor med vår matta linoljefärg. Matt linoljefärg fattar inte eld på en yta där den målats eller i burken, men likt alla produkter som innehåller linolja kan självantändning uppstå i exempelvis trasor eller trassel. Vill du läsa ett mer utförligt svar om linolja och självantändning hittar du det här.

    Linoljefärg har en tendens att gula något av värme, men många upplever att matt linoljefärg inte gulnar av värme i samma utsträckning som vår traditionella linoljefärg.

    Med andra ord är det inga problem att måla murstock med matt linoljefärg, men tänk på att all linoljefärg kräver ett underlag som är pH-neutralt. Om ytan är nyputsad med ett putsbruk som är alkaliskt är rekommendationen att vänta några månader innan målning för att ytan ska hinna neutraliseras.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.