Till senaste kommentaren

Kan jag olja om ett slitet, stickigt och fläckigt gammalt linoljat golv?

Vi har flyttat in i en lägenhet med ett gammalt linoljat trägolv i köket. Golvet har mörka fläckar och mycket stickor. Oljan är även bortskavd på sina ställen där stolarna stått och det finns lagningar på några ställen. Den förra ägaren uppger att hen oljat golvet med ren linolja på 80-talet, och efter det inte gjort någonting. Jag provade att skrubba på en av de svarta fläckarna med linoljesåpa och scotch brite  och det gick att skrubba bort, men ytan blev samtidigt lite uppruggad av behandlingen. Jag skulle gärna vilja olja om golvet med Gysinge golvolja, men om jag skrubbar bort de svarta fläckarna är jag orolig att oljan ska absorberas ojämnt. Jag har läst att man endast bör använda golvoljan som behandling för nyslipade/nyhyvlade golv. Vilka behandlingar återstår, förutom att måla golvet? Att göra ett skurgolv av golvet borde gå av vad jag förstår, men det känns inte så praktiskt i ett kök med två småbarn i hushållet. Om jag vill olja det igen med er golvolja, hur går jag bäst till väga?

Kommentarer

 • Hej ida,

  Det ser lite märkligt ut för att vara ett oljat golv skulle jag kan säga. Var det kokt linolja den tidigare ägaren använde? Ytan har härdat som en lack eller fernissa men utan att riktigt sjunka in i träet såsom en linolja gör. Så du behöver förhålla dig mer till golvet som att det är tunt fernissat (lackat).
  Om vi utgår från att det är en blandprodukt (alla möjliga ingredienser var tillåtna på för fyrtio år sedan) så har du några alternativ för att kunna förbättra golvets utseende. Testa gärna på en yta som inte syns.

  1 - slipa om
  2 - skura med skurborste och linoljesåpa
  3 - skura med mjuk badborste och lite finkornig sand (snarare sådan man köper i hobbybutik än på ett byggvaruhus om du förstår)
  4 - slipa lätt för hand på sina ställen där du tycker att det är fult

  För att golvoljan ska sjunka in ordentligt behöver det vara trärent. Men givetvis kan du prova efter att du slipat lite lätt.
  Annars kan du lägga ett eller flera lager fernissa om du inte vill åka golvet. En enkel golvbehandling som inte blir högblank.

  Lycka till!

  Amelie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.