Järnvitriol - förbättra gammal behandling?

Jag har lite grönalger på min norrfasad efter 19 år som jag målade med järnvitriol köpt hos er och enligt ert recept. Jag tycker det är ett mycket bra resultat, 19 år...Nu har jag "försiktigt" tvättat fasaden med högtryckstvätt och skall därefter spraya på antialgmedel med lågtrycksspruta och därefter åter måla på lite järnvitriol. Hur stark bör jag blanda denhär gången? g/ liter?  Fasaden är ju ff grå även om det ljusnat på sina håll men det sitter ju på djupet och jag vill inte att fasaden blir svart? Jag hade dessutom tänkt att måla mha en lågtrycksspruta istället för pensel, vad tror ni om det, har ni någon erfarenhet av detta?
Med vänlig hälsning, Mikael

Kommentarer

  • Så bra att det fungerat och givit resultat! Järnvitriol är en blandning man använder sig av en gång på nytt timmer eller ny panel för att snabbt påverka gråningsprocessen av virket. Oftast vill man få nytt virke att smälta in med gammalt, framförallt när det gäller lagningar i timmerhus. Jag skulle vara försiktig med högtryckstvätt på fasaden. Risken är att man "spränger" in vatten som har svårt att ta sig ut. Att det har ljusnat på olika partier på fasaden talar snarare för en åverkan på ytan eftersom det gråa partiet som blivit av järnvitriol i princip inte går att tvätta bort.
    Att fasaden blir lite svart av alger/påväxt är tyvärr en naturprocess som omkringliggande växter och yttre påverkan för med sig. Prova gärna järnvitriol på de ljusa partierna, men skippa diverse hög- eller lågtryck är vår rekommendation.

    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.