Järnvitriol - brunaktig och inte grå?

Hej,
Har renoverat ett 1700-talshus och målat med er linoljefärg. Mycket nöjd!
Ska nu bygga nytt och ska ha järnvitriol fasad, gillar den gråa färgen samt att det är underhållsfritt. Men om jag ändrar mig i framtiden kan jag då måla över järnvitriolfasaden med ex svart slamfärg?
Ibland upplevs järnvitriolfasad vara brun i stället för silver, beror det på att man inte haft i silverbets? 
mvh
Håkan 

Kommentarer

 • Hej,
  Roligt att höra att du är nöjd med vår linoljefärg och resultatet!
  Hur järnvitriolen upplevs eller vilket resultat det blir är lite av ett lotteri. Det beror på träets kvalitet, kådrikedom, ålder, sort och inte minst exponering för väder, vind, sol samt kringliggande fukt och växtlighet.

  Den bruna färgen du upplevt skulle kunna bero på att det även finns järnvitriolblandning som innehåller kopparvitriol vilket borde tillföra en viss grad av brun ton. Eller så har det gått för kort tid. Det är först efter några månader som det silvergrå tonerna framträder ordentligt. I starten kan tonen upplevas som mörkare och även brunare.

  Silverbetsen tillsätts enbart för att man ska kunna säkerställa att målningen täcker hela ytan, dess enda funktion är att göra den färglösa järnvitriolblandningen grå och "synlig".

  Målning ovanpå järnvitriol brukar inte rekommenderas då järnsulfatet kan avge fläckar vid övermålning eftersom den finns kvar i träet även då det har gått en längre tid. Jag vågar därför inte svara på om det fungerar att måla över med svart slamfärg, det är inget vi själva testat.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.