Till senaste kommentaren

Inför tapetsering och om man inte vill lerputsa upp en timmerväggvi ska tapetsera om ett rum i ett ca 150 år gammalt hus och vill sätta upp något som ger en slätare yta än nuvarande timmerstockar som ligger bakom den gamla tapeten.Vilket material ska man använda som mest liknar timmer så att fuktdiffussionen inte påverkas negativt eller att materialet innehåller något som med tiden börjar lukta mögel, då huset är ouppvärmt under vintern
-6mm renoveringsgips

-osv skivor
-plyfa
-annat

Kommentarer

 • Hej!

  Tyvärr är det svårt att få ett bra resultat med moderna material. Gipsskivor suger åt sig fukt och blir porösa med tiden. Plywood, OSB och andra träfiberskivor rör sig med fuktväxlingarna så att det kan bli sprickbildning i skarvarna. Även skruvskallarna kan framträda med tiden.

  Till viss del kan man förhindra det genom armering av skarvarna med pappremsor men med åren brukar skarvarna synas i alla fall.

  Det som fungerar bäst är faktiskt lerklining och pappspänning som klara av fuktvandringar och rörelser i timmerstommen på ett mycket bättre sätt. Fördelen är att man också slipper spackla då man tapetserar direkt på leran/pappen.
  Om ni inte vill lerklina så tycker jag att ni ska pröva att sätta spännpapp. Hur man gör kan ni läsa i vår artikel om pappspänning.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.