Hur tätar vi våra golvspringor?

Vi har stora springor i vårt golv som vi vill täta på något sätt. Golvet såpskurar vi. Vi funderar på att använda oljespackel eller kanske kitt? Vi har även lite spikhål och annat vi vill fylla igen (det fastnar smuts där).
Vad gör vi?

Kommentarer

 • Hej,

  Jag förstår. Spikhål och golvspringor är ett problem som man får på köpet med gamla vackra trägolv. I synnerhet när husen och stugorna enbart värms upp vid användning och är isolerade enligt modernare standard.

  Gällande linoljekitt är det vid användning till en början mjukt, smidigt och oljigt. När kittet torkar blir det ofta lite torrt, hårt och stelt. Ett trägolv är levande och rör på sig under årstidernas värmeväxlingar. Sväller respektive krymper.
  Kittets egenskaper passar alltså perfekt i förhållandet mellan glas och trä, det vill säga för fönster, men inte att omges med rörligt trä, om du förstår vad jag menar.

  Tyvärr finns det inget enkelt och hållbart sätt att täta springorna. Framförallt om man tänker skura golvet och använda det. Att måla, fernissa eller att helt "enkelt" lyfta upp golvet och flytta ihop bräderna vid en omläggning är de alternativ som kvarstår.
  Eller tjocka strumpor, trasmattor och att lära sig att njuta av golvet precis som det är.
  Amelie
 • Hej!
  Vi har tagit upp det gamla trägolvet, isolerat det och sedan lagt dit det igen! Nu ska vi ha det som skurgolv. Men vi vill täta springor av lite olika storlek, så inte skurvatten rinner ner i isoleringen och förstör vårt fina innertak som finns under.
  Jag läste att ni rekommenderade att täta springor i skurträgolv med linrep. Var köper man det? Fungerar även lindrev och var köper man det i en mindre förpackning i så fall?

 • Hej,

  Vad jag vet rekommenderar vi inte att täta golv med lin- eller ullsnören även om just lin kan vara bra på att stöta ifrån sig vatten. Långsiktigt är det inte är ett hållbart alternativ. Men du säger att ni tagit upp golvet, lagt någon form av isolering och sedan lagt dit det igen? Vid ett sådant projekt finns all möjlighet att åtgärda golvspringor genom att lägga det ännu tätare än förut och eventuellt lägga i extra plank och på så sätt få bort en del av springorna. En del rörelseutrymme behöver ett trägolv dock ha.
  Trägolv är vackra och levande och rör sig naturligt med husets värmeväxlingar och klimatets årstider.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.