Till senaste kommentaren

Vilken grå nyans är tidstypisk invändigt i en 1750-1800-tals gård?

Hej,
Vi letar efter en grå nyans att måla vår gård ifrån 1750-talet med invändigt. Vi vill måla stuckaturer, dörrfoder samt fönsterfoder i en vacker grå färg genomgående i hela huset. Finns det någon nyans som är ”tidstypisk” att måla ovanstående i? Det finns så mycket bilder på det, men inte nånstans nämns vad färgen skulle heta.

Kommentarer

 • Hej!
  Historiskt sett har färgsättningen skiljt sig åt under denna period beroende på om vi pratar om en mer eller mindre enkel miljö på landsbygden eller ett mer exklusivt boende, kanske i eller nära städerna. Var någonstans vi befinner oss i landet har även påverkat väsentligt.

  Om vi utgår ifrån att du med gård menar ett lite mer påkostat boende såsom en Herrgård så har du några olika gråa nyanser att använda dig av eller att blanda fritt emellan om du så vill.
  Trots att idealet i högreståndsmiljöer var Rokoko-stil mellan 1750-1770 skulle jag tro att det du är ute efter är den mer gustavianska stilen, vilken är den vi oftast förknippar med äldre gråa nyanser. Då hamnar vi alltså tidsmässigt vid slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Under denna period innebar bland annat det gustavianska idealet att snickerier och även möbler målades med en nyans av Grön umbra brutet med vitt, vilket gav en varmt grå kulör. Låt dig inte luras av namnet, den är grå men drar mer åt grönt (varmt) än åt blått (kallt).
  Brytningen, nyansen, kunde vara alltifrån 5-7% till ca 30% beroende på målarmästaren, beställaren och tillgång till pigment. I de finare miljöerna blandade man ibland även färgen olika från rum till rum, anpassat efter ljuset för att färgen sammantaget skulle ge ett mer enhetligt intryck. Gällande själva fönstrens skulle jag säga att de målas så ljust som möjligt, kanske i en brytning av 2% för att i största möjliga mån ta till vara på det inkommande, ibland knappa, dagsljuset.

  Hos oss har du dels färdigbruten egentillverkad linoljefärg i kulören Grå umbra eller så har du möjlighet att köpa olika färdiga brytningar av Grön Umbra  i 2%, 7%, 15%, 30% och 60%.
  Samtliga finns att köpa i smidig provbruksstorlek, 0,16L, så att ni kan provmåla er fram till vad som passar er bäst.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.