Till senaste kommentaren

Kan man blanda i linoljefärg i golvoljan?

Hej!
Vi funderar på att använda golvolja istället för fernissa på ett nyinlagt grangolv. Vi har bruna fernissade golv i övriga rum och skulle vilja ha liknande färg även på det nya golvet. Frågan är om det går att blanda i linoljefärg i golvoljan på samma sätt som man gör i fernissa? Om man enbart skulle använda oljan finns det risk för att golvet gulnar med tiden? Kan man förhindra det på annat sätt än genom färgpigment?

Kommentarer

 • Hej Maria,

  Det går att blanda i linoljefärg i golvoljan men du får stora problem att få jämna nyanser när du ska underhålla/olja golvet igen, vilket är ett måste med oljade golv. Oftare i rum man använder mycket.

  Gran är i sig ett av de ljusaste trägolv vi har tillgång till i Sverige och det håller sig naturligast ljust längre med hjälp av regelbunden såpning med linoljesåpa. Solljus kan göra golv gula. Ren linolja är lite gult i grunden och innehåller inga naturliga hartser som bilder en härdad men hållbar, fränstötande fet yta, såsom golvoljan gör.
  Att enbart behandla med golvoljan är bättre långsiktigt.

  Har ni möjlighet att måla upp lite provbitar på några extra brädor? Om ja, så gör gärna det så att ni kan få en tydligare bild av slutresultatet! Golvbehandlingar är viktiga beslut och somliga är svåra att få ogjorda.

   
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.