Till senaste kommentaren

Gjuta fundament/platta till kakelugn? - Tips på rekommendationer.

Hej,

I samband med att vi tog bort en plastmatta i ett sovrum på övervåningen i vårt hus (byggt 1907) fick vi fram ett fint trägolv och ett väldigt söndersprucket vedspisfundament i hörnet mot murstocken. Murstocken är nu nyputsad med kalkputs och kalkmålad i oändliga lager, men hur ska vi gjuta ett nytt fundament?

Frågan är alltså: vad ska vi använda för bruk för att gjuta en ny platta/nytt fundament? Kalkbetong eller nåt annat att gjuta med? För att komma upp i nivå med golvet kan vi inte gjuta mer än 65 mm vilket gör oss tveksamma till kalkbetong (enligt produktbladet minst 100 mm för att få full funktion).

Planen är att gjuta ett nytt fundament och lägga skifferplattor som ytskikt för att minska eventuella punktbelastningar.

I och med att den gamla plattan var helt söndersprucken har vi tagit bort resterna av lerbruket/kalkbruket som var armerat med diverse järnskrot. Plattan var gjuten på två lager papp som låg direkt mot teglet, bjälklaget och armeringen. Armeringen består dels av en rejäl u-balk monterad diagonalt mot hörnet som vilar på golvbjälklaget samt väl tilltagna järnplattor inmurade i murstocken. Nu när allt gammalt bruk är borttaget kan man se ett hålrum under armeringen, som en uppmurad kammare utanpå murstocken i mellanbjälklaget. Vi ser inte att det finns nån anledning att vara orolig för bärigheten då förstärkningarna är väl överdimensionerade.

Vi tar väldigt tacksamt emot rekommendationer av vilket bruk vi ska använda!

Kommentarer

  • Hej Stefan,

    Och tack för din mycket utförligt ställda fråga. Jag önskar vi kunde hjälpa dig med ett lika bra svar, men tyvärr svarar vi endast på frågor gällande våra produkter i det här forumet.

    Mitt tips till dig är att ställa samma fråga till Svenska Byggnadsvårdsföreningen(om du är medlem, vilket jag annars varmt rekommenderar dig att bli) eller kontakta en murare som har spetskompetens i det här fallet. Tips på murare i ditt område kan du få via ditt länsombud eller via någon traditionell kakelugnsmakare.

    Lycka till!
    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.