Gammal rörspis målad med limfärg

Har delvis putsat om vår gamla limfärgsmålade rörspis. Hur gör jag nu, om jag vill fortsätta med limfärg?

Kommentarer

 • Hej,
  Bifogar ett utdrag från vår artikelsamling - Byggnadsvård gör det själv. som bekriver steg-för-steg hur du gör och målar med limfärg. Viktigt är att förgrund då putsen är extremt sugande, att inte låta det torka för fort och att inte måla över den gamla limfärgen med den nya (om det går att undvika).

  Limfärg är lite annorlunda att måla med än andra färger, men följer man beskrivningarna är det inte lika svårt att klara av uppgiften. Limfärg är en färskvara och en färg man blandar själv. Den är blaskig och tunn i konsistensen, ungefär som lättmjölk, och kräver därför en tjock limfärgspensel för att den inte skall stänka för mycket. Limfärg målas flödigt vått i vått och blir täckande först när den torkat. Limfärg fäster också på nästan alla sugande underlag. I Gysinge har vi målat på gamla tapeter, på plastfärgsmålade väggar, på puts, på trä och på papp.

  Traditionell limfärg är gjord på enbart krita, lim och vatten. Inget annat. Håll dig till det traditionella receptet så fungerar den här arbetsbeskrivningen utan problem. Vill du däremot bara ha en yta som ser ut som limfärg, men ändå skall tåla fukt och vara avtorkningsbar – måla då istället med matt linoljefärg!

  Recept 10 L
  • 10 kg krita
  • 5 liter vatten
  • 2 hg benlim + lite vatten till blötläggningen

  Artikeln i sin helhet om limfärg hittar du under Limfärg - gör det själv
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.