Till senaste kommentaren

Fula takbjälkar - vilken färg bör jag använda?

Hej! För att höja takhöjden har jag tagit fram takbjälkarna som tyvärr är ganska fula. Många gamla maskhål, trasiga ytor och väldigt skrovliga. Vad kan man göra för att få de att se lite jämnare ut? Tänkte måla dem i ljusgrått med vitt tak emellan. De är fyra till antal.
Vad bör jag använda för typ av färg?

Tack för hjälpen!


Kommentarer

 • Hej,

  Det flesta takbjälkar var aldrig menade att se daghems ljus och därför återanvände man ofta gammalt material och virke vid tillverkning av innertak. Så jag kan förstå om de upplevs som "fula" nu när de är framtagna även om det naturliga kan vara vackert i sig. Det du ser är i princip årsringar.

  Om du tänker måla dem så kan du ju passa på att slipa till dem samt varsamt använda ett linoljespackel (finns i 1,5 kg samt 100 g) på de ställen du vill "rätta till". Spacklet är följsamt med träet och mjukt och passar under linoljefärg då det inte suger ut linoljan ur färgen vid målning.
  Som grundning skulle du kunna stryka en gång med matt linoljefärg. Den har en förmåga att lägga sig lite mer i skåror, spikhål och fördjupningar då den ärver är lite tjockare och torkar snabbare.

  Som slutfärg rekommenderar vi såklart att du målar med den traditionella linoljefärgen. 2 väldigt tunna strykningar borde räcka om du har grundat med matt linoljefärg i en liknande grå nyans.

  Observera att de två färgerna är olika och har skilda arbetsråd och målningssätt. Läs och följ alltid våra instruktioner på baksidan av färgburken.
  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.