Till senaste kommentaren

Fönsterfärg - närmaste NCS?

Hej! Vi ska bygga hus och nu beställa fönster som är målade från fabrik! Vi vill ha gulockra. Det står närmsta Ncs kod- om man kör på den på fönsterram och spröjs- kommer man se någon nyansskillnad om man kör gulockra på tex dörren

Kommentarer

 • Hej,
  Det är inte helt uppenbart vad du menar eller vilken sorts färg ni ska måla med var, men jag chansar på att du menar att du vill använda vår gulockra linoljefärg på ytterdörr och att fönstren ska fabriksmålas i någon annan sorts färg?

  Linoljefärg både är och beter sig lite annorlunda än andra färger. Utöver fördelarna med att den är en färg innehållande naturliga råvaror är den även vårdande diffusionsöppen, dvs låter ytan andas men släpper inte in fukt utifrån. Man arbetar in linoljefärgen i sitt underlag så att de blir som ett snarare än att lägga sig som ett skikt ovanpå. Färgen och dess pigment lämnar en lyster vid nymålning för att med tiden mattas av i takt med att linoljan i färgen oxiderar när den utsätts för väder och vind.

  Färgen Gulockra natur innehåller ett jordpigment som kan skifta något (knappt synbart för blotta ögat) och som lämnar en vacker lyster och levande yta.
  Vi kan ge dig tips på vilken NCS kod (eller liknande färgsystem) som ligger närmast tillhands men med tanke på ovan kan de alltså ändå upplevas som något olika nyanser. Men så stor skillnad är det nog inte så att man lägger märke till den vid nymålning, men när de olika färgtyperna åldras kan eventuellt en skillnad i nyans ses.

  Enda sättet att riktigt veta är att köpa provburkar av vardera färgsort och måla upp brädbitar som du ställer mot varandra (utomhus).
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.