Till senaste kommentaren

Fläckborttagning obehandlat trägolv

Hur får jag bort trycksvärta från ett såpat trägolv?


Kommentarer

 • Hej Elin,

  Har du testat att blöta med kallt vatten och sedan såpskura fläcken upprepade gånger för att se om det gör någon skillnad? Om du inte testat det skulle jag rekommendera dig att börja med det. Tänk bara på att låta träet torka upp mellan gångerna och skura varken för hårdhänt eller länge på fläcken. Har du tur blir fläcken mindre och mindre framträdande och med tiden försvinner helt.

  Skulle det vara så att trycksvärtan sugits in en bit i träet och inte kan skuras bort kan du antingen behöva slipa eller ta till en fläckborttagningsmetod för envisa fläckar. Börja i sådana fall med att skura golvet med linoljesåpa och kallt vatten. Medan golvet fortfarande är fuktigt blandar du ihop följande:
  • 1 del koncentrerad (30%) ammoniak
  • 2 del koncentrerad (12%) väteperoxid
  • 2 delar vatten
  Tänk på att ta det försiktigt med lösningen då det är är starkt och luktar fränt. Det är en god idé att ha på sig skyddsglasögon och gummihandskar.

  Pensla sedan lösningen på fläcken. Låt verka till dess att fläcken börjar koka på ytan. Vänta tills reaktionen avtagit. Blanda sedan sköljvattnet (kallt vatten) med lite ättikssprit och påför för att neutralisera ytan. Låt torka och se om resultatet duger. Upprepa annars behandlingen.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.