Till senaste kommentaren

Tidigare fernissade golv - hur gör jag?

Tänkte fernissa om gamla fernissade furugolv. Fernissades senast för ca 40 år sedan. Det är ofärgad fernissa som använts. Ska man göra någon behandling av golvet innan eller bara göra rent? Ett av golven har en hel del krackeleringar i den gamla fernissan och det verkar också ha ett tjockare lager av fernissa än de övriga golven. Behöver jag då skrapa bort det? Hur gör jag för att det ska bli så bra som möjligt? På några ställen är fernissan bortnött och golvet trärent men med en grå nyans. Tänker att jag behöver slipa fram lite ljusare trä här innan jag fernissar eller?

Kommentarer

 • Hej,
  Ren linoljefernissa består av kallpressad kokt linolja, naturharts och lösningsmedel. Fernissan ska strykas på relativt tunt och jobbas in i brädans längdriktning, måla en-tre brädor i taget. Ytan ska torka upp till två dygn för att härda ordentligt innan nästa lager målas. Målas det för tjockt kan det bildas krackeleringar eller sprickor..
  Hartsen och den kokta linoljan ger snabbt en härdad yta som efter flera lagers målning ger ett tåligt och djupt glansigt trägolv.

  Vid ommålning av ett fernissat golv skulle jag börja med att slipa med ett finkornigt sandpapper på de partier där det uppstått sprickor och tänka att dessa delvis kommer att fyllas igen med den nya fernissan. Ny fernissa ger snabbt ett fint resultat och golven kommer kännas som nya!
  Här hittar du en mer utförlig arbetsbeskriving.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.