Till senaste kommentaren

Färgsättning trähus - NCS/RAL kod?

Hej hej,

Jag renoverar ett hus från 1926 och vill färgsätta den enlig nedan. All färg planerar jag att köpa från er, men nu till problemet.
Dörrar och fönster kommer att köpas nya och skall därför fabrikslackas. Dessa skall ha nyansen, enligt nedan, Gulockra. Har ni NCS samt RAL kod för nyansen ni hänvisar till nedan? (Fönstertillverkaren behöver RAL och dörrtillverkaren vill ha NCS) Viktigt blir ju då att både NCS och RAL koden blir samma färg.

Stort tack,
Sofie

Kommentarer

 • Hej,

  Jag förstår inte riktigt om du ska köpa vår linoljefärg eller bara använda färgkoden? Under alla våra produkter står en ungefärlig NCS-kod för den kulören vi säljer.

  Just den gulockra kulören du refererar till har vi bytt pigment i för ett antal år sedan, till ett jordpigment från Frankrike, vilket gör att den skiftar lite och har extra lyster. (då jordfärgpigmentet är helt naturligt och utan tillsatser). Varje kulör som tillverkas läses givetvis in maskinellt så att den överensstämmer med våra satta kulörer men får därav benämningen i NCS som en ungefärlig eller närmaste NCS-kod.

  Planerar du att måla något med vår färg på t.ex. fönster?
  Då kan linoljefärgskulören eventuellt komma att skilja sig från de fabrikslackade karmarnas kulör. Men det borde inte vara synligt för blotta ögat, bara ge ett lite mera "platt" intryck på de fabriksmålade om du förstår mig rätt.

  Jag hittar en översättningsnyckel för omvandling av NCS till RAL på nätet som ger, för vår gulockra natur med närmaste NCS S 4050-Y30R, en översättning till RAL 8001 (med en differens i ton på 2,2). Jag vågar inte påstå att översättningen är korrekt.

  Bäst är nog att ta med en provbruk alternativt skicka NCS koden till fönstertillverkaren så får de ta fram rätt RAL. De borde ha erfarenhet av att översätta NCS till RAL.

  I våra butiker finns prover på samtliga linoljefärger uppmålade om du vill se på dem i dagsljus och eventuellt låna hem provstickor.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.