Färg val till sovrum. Önskar ljusa färger.

Hej håller på göra om mitt sovrum. Vilken av dom matta ljusa linoljefärgerna har en ton åt rosa? Funderar även på 1% guldockra om färgen passar till rosa lampa och mckt ljusgrå färg på garderob? Svårt det här…1800 tals hus med såpskurat trägolv

Kommentarer

  • Hej Viveka!

    De tre ljusaste kulörerna av matt linoljefärg är vit, 1% obränd umbra samt 1% gulockra. Ingen av dessa har en tydlig dragning mot rosa. Den vita kan närmast beskrivas som en äggskalsvit eller stockholmsvit, 1% obränd umbra upplevs som en mjukt ljusbeige och 1% gulockra en mycket varm vit med dragning mot gult, beige eller aprikos beroende på ljuset. Fördelen med ovan nämnda kulörer är att dessa generellt går mycket väl ihop med andra kulörer och jag tror absolut att 1% gulockra skulle passa bra ihop med både rosa och ljusgrått.

    Om du är på jakt efter en väggfärg som drar mot rosa har vi kulören bränd terra, som är härligt "gammelrosa" utan att bli för skär eller skrikig. Det går även bra att själv blanda olika matta linoljefärgskulörer med varandra för att få fram en egen kulör. Skulle du tycka att exempelvis bränd terra är för mörk går det alldeles utmärkt att tillsätta vit matt linoljefärg tills du blir nöjd. I sådana fall kan det vara bra att skriva ner hur du blandat om mer färg skulle behövas.

    Ett tips är att beställa hem provburkar (0,2 liter) av kulörerna du velar mellan och måla upp ett större prov i rummet för att få en bättre uppfattning hur det upplevs på plats. Det är alltid svårt att avgöra utifrån en skärm och beskrivningar.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.