Till senaste kommentaren

Färg på dörrar och reparation av golv från 1870-talet.

Jag har köpt en jordbruksfastighet med ett större bostadshus från 1871.
Innerdörrarna är treren furu. Brukade dörrar vara trärena 1871?
Vilken färg var vanlig på dörrar vid den tidpunkten? Vilken färg rekommenderar ni?
Golvet i sällskapssviten är av fernissad furu, med ca 15-20 cm breda tiljor. Det är på vissa ställen djupt nedslitet, upp till 10 mm. Kan det repareras utan att förstöra dess karaktär.
Mikael

Kommentarer

 • Hej,
  Gällande Föremål/inredningesfrågor får vi hänvisa dig till en mer lokal expert. Är du medlem i Byggnadsvårdsföreningen kan du till exempel ställ frågan till ditt länsombud/antikvarie och få hjälp med vad som var brukligt i ditt typ av hus, under en specifik tid, område och i ett särklit rum.
  Att linoljefernissa ett golv eller delar av ett golv är inga svårigheter. Ofta gjordes det en gång per år då man gjorde fint inför festligheter kring jul och nyår till exempel.
  Det du behöver veta är om fernissan ska vara ofärgad (som en djupgul lack) eller om den ska blandas ut med någon kulör för att efterlikna mahogny eller annat träslag. Just nu är dessvärre vår linoljefernissa   slut men väntas komma in igen kring årsskiftet.
  På vår hemsida, under fliken Byggnadsvård - Gör det själv, hittar du artiklar om olika golvbehandlingar inklusive linoljefernissa och traditionella blandningar. Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.