Ytbehandling för dörrar till jordkällare?

Hej

Jag håller på att renovera en äldre jordkällare som finns på vår gård. Det är en gammal typisk jordkällare byggd av spräckt sten med valv, bakmur och frontmur med svale. Vet inte hur gammal den är men säkert över hundra år. Den är byggd bredvid ett äldre boningshus från 1700-talet. Den har svale med ytterdörr och en innerdörr till källare. Dörrarna som verkar ha varit målade med svart modernare färg är murkna och måste byggas nya. Troligen kommer jag att tillverka dessa dörrar + grova ramar i klingsågad furu.
Vilka val finns av tidstypisk behandling (färg, olja etc) för dessa dörrar?
När jag bygger hyllor i källaren, bör dessa också behandlas och isåfall med vad?

Kommentarer

  • Hej,
    Vad härligt med en riktig jordkällare!
    Traditionellt sett tjärade man dörrar till uthus för att de skulle vara motståndskraftiga mot både ohyra och väder och vind. Under senare år skulle jag säga att det är vanligare att använda sig av en så kallad Roslagsmahogny för liknande syften.
    Det är en slags tjärblandning som lämpar sig för det mesta underhållet på uthus, trappor, bänkar etc. Den består av lika delar tjära, kokt linolja och nafta (lågaromatisk). Den sugs upp av underlaget och lägger sig inte i ett skikt utanpå (som tex svart modern färg) utan tränger in på djupet skyddar träet.

    Fördelen med Roslagsmahogny är, utöver att den är lätt att hantera och måla med, att den torkar hyfsat snabbt och heller inte klibbar och smetar av sig en varm sommardag på samma sätt som tjäran. Den är lätt att förnya och underhålla och finns i 2 grundnyanser, naturfärgad och kimrökssvart.

    Jag skulle säga att man inte behandlade hyllplanen i en jordkällare utan ju mer naturliga desto bättre. Man ville inte att något skulle påverka den frukt och rotfrukt man förvarade där.

    Idag är användningsområdet något förändrat och skulle man vilja olja in hyllorna rekommenderar jag kokt linolja och vid målning traditionell Linoljefärg.


    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.