Till senaste kommentaren

Behandling av utemöbler i trä - roslagsmahogny vs halvolja?

Har renoverat möbler från Arbrå Stålmöbler från 50-talet (typ Grythyttan) med nytt virke som ett snickeri sågat och hyvlat till. Vill ha en "oljad" yta och undrar vilket alternativ jag ska välja. Har sett ett alternativ med rå kallpressad linolja blandad med 50% balsamterpentin och ett annat med s.k. Roslagsmahogny med lika delar dalbränd trätjära, rå linolja och balsamterpentin. Vad blir skillnaden och vilket fungerar bäst på en möbel?

Kommentarer

  • Hej,
    Skillnaden är främst att Roslagsmahogny till en tredjedel även innehåller tjära som både tillför en tjärdoft och en annan nyans (lite mörkare än linolja även i den sk naturbruna varianten). Den är möjligtvis något beständigare (längre hållbarhet) än att enbart behandla med en sk halvolja (50/50 kokt linolja/balsamterpentin). Den passar utmärkt för bryggor, dörrar till uthus, verandor och andra ytor som utsätts för mycket slitage. Ytan den lämnar är nästintill matt.

    Jag skulle tro, baserat på den info du ger oss, att en halvolja ger ett mer "oljat" intryck likt det du beskriver och ett bättre resultat på en utemöbel. Du kan stryka på i omgångar, låt torka upp ordentligt emellan och torka bort det överskott av olja som träet inte suger åt sig. (glöm inte att ta hand om trasorna som innehåller linolja)

    Däremot skulle jag akta mig för att mätta dem för mycket på en gång då risken finns att det blir kläderna som istället suger åt sig av oljan...
    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.